Czar saturatora
Wspomnienia minionej epoki często przywołują na myśl wózki z saturatorami. Były to niezwykle popularne syfony do wody, które pozwalały przygotować dowolną ilość wody gazowanej.
Mechanizm ich działania oraz łatwość ich obsługi nadal doceniają profesjonalne lokale gastronomiczne, takie jak cukiernie, restauracje czy puby.
Zastosowanie syfonów
Dzięki syfonom do wody gazowanej można w szybki, a przy tym wygodny sposób przygotować świeżą wodę gazowaną. Ich łatwa obsługa oraz czyszczenie sprawia, że są one ciekawym urozmaiceniem podczas przygotowywania barowych drinków.
Natomiast syfon do śmietany doskonale sprawdzi się zarówno wśród profesjonalnych użytkowników, jak i w domowych warunkach. Zastosowanie wymiennych końcówek pozwala przygotować dekoracje z bitej śmietany, będące ozdobą deserów oraz innych, finezyjnych potraw. Przy pomocy syfonu do śmietany można wykonać także kremy, sosy oraz musy. Urządzenie jest przy tym bezpieczne i łatwe w obsłudze.
Sposób użycia
Pracę z syfonem należy rozpocząć od odkręcenia jego głowicy. Następnie nalewa się do butli określoną ilość wody lub śmietany kremówki i zakręca głowicę. Później wystarczy tylko zamontować nabór z gazem i wstrząsnąć energicznie syfonem. Produkt jest gotowy do użycia.