Efektowny gadżet
Praca w gastronomii zapewnia stały kontakt z wieloma ciekawymi akcesoriami kuchennymi. Ich stosowanie nie tylko ułatwia przygotowanie posiłków, ale także daje dużo satysfakcji. Do takich gadżetów należą syfony do wody oraz syfony do śmietany.
Przeznaczenie
Syfony to urządzenia, które w oparciu o proces saturacji, pozwalają nasycić gazem wodę lub inny płyn. W tej sposób można przygotować świeżą wodę gazowaną lub dowolną ilość bitej śmietany. Syfon do śmietany powala przy tym na przygotowanie różnego rodzaju kremów i musów.
Zalety
Dzięki zastosowaniu wysokiej jakości stali nierdzewnej, syfony są w pełni bezpiecznymi urządzeniami, przeznaczonymi do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Sprawdzą się zatem nie tylko w profesjonalnych lokalach gastronomicznych, ale również w domu.
Sposób działania
Nie zależnie od tego, czy mamy do czynienia z syfonem do wody czy śmietany, zasada jego działania jest niezwykle prosta. Do syfonu należy zamontować odpowiedni nabór, a następnie napełnić butlę wodą lub śmietaną kremówką. Aby spowodować nagazowania płynu, wystarczy przekręcić pokrętło i energicznie potrząsnąć całym urządzeniem.
Co ważne, syfon wraz z jego zawartością można bezpiecznie przechowywać w lodówce, co nie zmienia właściwości płynu.